De A-opleiding tot psychiater
Jouw vervolgopleiding tot medisch specialist in de psychiatrie
Kies je voor het vak van psychiater, dan behandel je patiënten in hun biopsychosociale context. Als AIOS bij GGz Centraal behandel je patiënten met een complexe psychiatrische stoornis. Daarbij heb je aandacht voor de connectie tussen lichaam, geest en omgeving. Dat maakt het werken in de psychiatrie divers en uitdagend.
- Home
- Opleiden & Ontwikkelen
- A-opleiding
Het programma
De A-opleiding tot psychiater duurt 4,5 jaar. Tijdens de opleiding staat het behalen van de Entrustable Practical Activities (EPA’s) centraal. Daarna kies je zelf in welk deelgebied van de psychiatrie je verder wilt specialiseren. Daarbij kun je kiezen uit volwassenenpsychiatrie, kinder- en jeugdpsychiatrie, ouderenpsychiatrie, onderzoek en beleidspsychiatrie. Zo heb je de ruimte om je te verdiepen in de verschillende rollen van psychiater en een eigen invulling aan jouw opleiding te geven.
Lees meer over het programma van de A-opleiding
Kennisdeling met refereeravonden en psychodynamisch onderwijs
Naast het consortiumonderwijs, hebben we bij GGz Centraal een eigen onderwijsprogramma. Zo volg je wekelijkse klinische presentaties en is er veel aandacht voor psychodynamische kanten van het vakgebied onderwijs. Tijdens de maandelijkse refereeravonden geeft een specialist een workshop over een deelgebied in de psychiatrie. Zo leer je de fijne knepen van het vak van ervaren psychiaters.
Leer het vakgebied kennen tijdens specialistische stages
Als AIOS leer je het vakgebied kennen tijdens specialistische stages op verschillende locaties, onder supervisie van ervaren psychiaters. Omdat je bij GGz Centraal terecht komt in een omvangrijke organisatie, werk je tijdens je opleiding met een breed scala aan psychiatrische zorgprogramma’s en patiëntpopulaties.
Samen met de opleider maak je een persoonlijk opleidingsplan, dat aansluit bij jouw interesses. Voor jou geen vastgelegd programma, maar volop de mogelijkheid om vorm te geven aan je eigen opleiding.
Instroommomenten en locaties
Ieder jaar starten 11 artsen hun opleiding tot specialist bij GGz Centraal. We zijn dan ook trots om te zeggen dat we één van de grootste A-opleiders van Nederland zijn. De instroommomenten zijn in april en oktober, maar solliciteren is het hele jaar door mogelijk.
Werk op mooie locaties in het midden van het land
Alle onderdelen van de opleiding kunnen binnen GGz Centraal gevolgd worden op de locaties Ermelo, Amersfoort, Harderwijk, Lelystad, Almere en Hilversum. Ons werkgebied bevindt zich in het midden van het land. Van kleine dorpen in de polder, tot bosrijke landgoederen en steden zoals Amersfoort en Hilversum. Door tijdens jouw opleiding op verschillende locaties te werken, ervaar je de breedte van het vakgebied.
Samenwerking, onderzoek en innovatie
Opleiden, onderzoek en innovatie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. In verschillende samenwerkingsverbanden geven we vorm aan deze speerpunten. Zo verzorgen we refereeravonden samen met andere opleidingen binnen GGz Centraal en behoort onze A-opleiding tot het Consortium Midden Nederland, samen met Altrecht en het UMC Utrecht. Ook ons wetenschappelijk onderzoek voeren we uit in een breed netwerk, samen met universiteiten en andere instellingen.
Combineer jouw opleiding met wetenschappelijk onderzoek
Bij GGz Centraal werken we binnen 4 onderzoekslijnen aan praktijkgericht onderzoek, met een directe invloed op diagnostiek en behandeling. Wil jij jouw opleiding tot psychiater combineren met een promotietraject? Dat kan in een zogenaamde AGIKO-constructie. Ook stimuleren we AIOS die niet promoveren om als deelstage tijdens het aandachtsgebied deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek.
Verbinding als centraal thema in onze cultuur
Dat de inhoud van je opleiding belangrijk is, staat buiten kijf. Maar met wie je die volgt, speelt natuurlijk ook een grote rol. Daarom vinden we het belangrijk dat de AIOS bij GGz Centraal een hechte groep vormen. Die onderlinge verbinding stimuleren we met cultuuravonden, uitjes en symposia.
En dat verbinding een centraal thema is binnen GGz Centraal, merk je ook in de werkwijze van onze multidisciplinaire teams. Als AIOS krijg je de vrijheid om eigen initiatieven uit te voeren en vorm je met de andere AIOS de verbindende factor tussen de verschillende regio’s van GGz Centraal. Zo werk je met collega’s uit verschillende vakgebieden aan een zo goed mogelijke behandeling én het herstel van onze patiënten.
Verhalen van collega’s
Psychiater en A-opleider Harold van Megen vertelt over culturele diversiteit binnen de A-opleiding van GGz Centraal.
Lees meerVerhalen van collega’s
Psychiater Didi Rhebergen werkt als waarnemend A-opleider bij GGz Centraal.
Lees meerVerhalen van collega’s
AIOS Lydia Pieters combineert de A-opleiding tot psychiater met promotieonderzoek.
Lees meerVerhalen van collega’s
Eline van Vlijmen werkt als AIOS in de psychiatrie. Tijdens haar opleiding verdiepte ze zich in het onderwerp medisch leiderschap.
Lees meerHeb je vragen over de A-opleiding?
Voor meer informatie over de A-opleiding: