Bertine schrijft in haar blogs over ziektebeelden en ontmoetingen met patiënten vanuit haar werk als begeleider in de volwassenen psychiatrie.

'Gewoon' morgen

Bertine - Begeleidster

Elke ochtend wek ik haar, terwijl ik weet dat ze liever de hele dag verdwijnt onder een deken. Ik klop aan de deur en zeg ‘goedemorgen’. Met tegenzin schuift ze aan tafel. Wel trek, maar geen zin om te eten.

Terwijl de rest van de groep een boterham naar binnen werkt en daarna weer van tafel verdwijnt, staart zij doelloos voor zich uit. Ik vraag haar naar het verblijf in de kliniek. ‘Er is één vraag die nu in me op komt,’ zeg ik. Ze kijkt me met een kleine glimlach aan en wacht op mijn woorden. ‘Wat is het meeste vervelende wat iemand kan zeggen als je je zo voelt als nu?’

Het is het eind van de zomer. Door de ramen van de kliniek lacht de zon ons vriendelijk tegemoet. Ze is opgenomen, omdat het thuis niet meer ging. Elke dag met een donkere wolk boven haar hoofd wakker worden. De stress en angsten die op haar schouders drukken. Het vechten tegen de zwaarte van altijd maar moe zijn. Het werd haar allemaal te veel, de depressie maakt alles zwaar en moeizaam. Elke dag opnieuw besluit ze weer op te staan, terwijl alles in haar wil blijven liggen. Waarvoor doe je het? Het is alsof je staart in een donker gat waar geen einde aan komt.

Ze slaakt een kleine zucht en beantwoordt mijn vraag. ‘Goedemorgen,’ zegt ze. ‘Dat is het meest vervelende wat je kunt zeggen. Het is namelijk helemaal geen goede morgen, maar gewoon morgen. Verder niet.’

Een donker gat

Op de open afdeling van de kliniek begeleid ik regelmatig mensen met een zware depressie. Iemand ervaart vaak weinig perspectief, heeft het gevoel dat alles bij de handen afbreekt. Gevoelens van wanhoop, machteloosheid, somberheid en een bestaan zonder doel. Dat zijn woorden die vaak naar voren komen als ik met patiënten praat over hun depressie. Desondanks kunnen sommige mensen met een depressie nog wel blijven werken en ‘vrolijk’ zijn aan de buitenkant. Als er ruimte voor is, vraag ik tijdens een gesprek met een depressieve patiënt daarom altijd door. Ik ga naast de patiënt staan, om steun en veiligheid te bieden.

Een opname kan kort duren, bijvoorbeeld bij het starten van medicatie. Soms kan dat thuis verder worden voortgezet, met ondersteuning van een gebiedsteam dat ambulante hulp verleent. Maar als een patiënt voor het eerst met een behandeling begint, kan het nodig zijn dat we de hulp opstarten in de kliniek. Iemand is dan soms een paar weken opgenomen, afhankelijk van hoe iemand reageert en wat er nodig is na de opname.

Herstel in golven

Wat ik het meeste doe als ik iemand met een depressie begeleid? Luisteren. Horen wat hen vast liet lopen en waarom vooruitgang nog niet lukt. Samen met de arts en psychiater kijk ik naar mogelijkheden op het gebied van therapieën en medicatie.

Herstel gaat in een golvende beweging. Soms gaat het wat beter, dan weer wat minder. Daarom is het belangrijk dat we kijken naar de volgende stap. Daar betrekken we de patiënt bij. Ook stellen we doelen om naartoe te werken. Bijvoorbeeld dat de patiënt elke dag aanwezig is bij het ontbijt, zodat iemand weer een gezond dag- en nachtritme ontwikkelt. Als we dichterbij het doel komen, heeft de patiënt een succeservaring. Daarmee bouwen we aan meer vertrouwen in zichzelf én in de toekomst.

Over Bertine

Over Bertine

In 2019 ben ik gaan werken als begeleider binnen de volwassenen psychiatrie, op de open afdeling van de kliniek Meerzicht in Lelystad. Daar werden patiënten tijdelijk opgenomen wanneer het thuis niet meer ging. Sinds kort heb ik de overstap gemaakt naar teamleider en werk ik op een beschermd wonen locatie op de Veluwe. 

In mijn blogs neem ik je mee in ontmoetingen. Leven in een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, dat is voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid op z'n zachtst gezegd een uitdaging. In mijn werk probeer ik wat lucht te brengen in het contact met patiënten. Ik kijk naar mogelijkheden en talenten, ondersteun en relativeer. Ik sta naast mensen, naast ieder uniek persoon.

Aan jou de keuze

GGz Centraal is omvangrijk en divers. Daarom kunnen we inspelen op individuele ontwikkelwensen, functie-inhoud en type behandelprogramma. Aan jou de keuze.

Bekijk onze vacatures

Werken in de specialistische ggz

We stimuleren onze medewerkers om ideeën uit te proberen en hun kwaliteiten te ontwikkelen. Geïnspireerde collega's maken het verschil voor patiënten met complexe problematiek.

Lees de verhalen van onze collega's