Werken in de spoedeisende psychiatrie
In de acute psychiatrie bieden we ambulante, deeltijd- en klinische behandeling. Het cluster spoedeisende psychiatrie in Flevoland bestaat dan ook uit verschillende zorgteams: de crisisdienst, de High and Intensive Care (HIC), Medium Care en Intensive Home Treatment (IHT).
Vanuit deze teams helpen we patiënten die acute zorg nodig hebben; iemand loopt gevaar of veroorzaakt gevaar als er niet onmiddellijk hulp komt.
- Home
- Over GGz Centraal
- Wie zijn wij?
- Ons werkgebied
- Regio Flevoland
- Spoedeisende psychiatrie
De acute psychiatrie
In de spoedeisende psychiatrie help je mensen die acute en intensieve hulp nodig hebben. Dat kan komen door bestaande psychiatrische problemen of door een psychische crisis.
Je werkt met complexe behandelcasussen, waar ook de naasten actief bij worden betrokken. Samen met het team de-escaleer je de situatie zo adequaat mogelijk en help je patiënten in korte tijd vooruit.
Dit past bij onze werkwijze in de regio Flevoland, waar herstelgerichte patiëntenzorg en ons motto ‘behandelen doen wij samen’ centraal staan.
Vragen over de spoedeisende psychiatrie?
Wil jij weten of het werken in een van onze teams in de spoedeisende psychiatrie bij jou past? We kijken en denken graag met je mee.
Samenwerken vanuit een multidisciplinair team
De behandelingen in de spoedeisende psychiatrie zijn bij voorkeur ambulant, maar indien nodig wordt ook klinische zorg aangeboden. We kijken samen met de naasten en eventueel huidig behandelaar welke zorg passend is.
Al onze teams in de spoedeisende psychiatrie zijn multidisciplinair. Je werkt samen met artsen, psychiaters, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, ervaringsdeskundigen, maatschappelijk werkers, vaktherapeuten en begeleiders.
Alles is gericht op de rust van onze cliënten zodat zij veilig terug kunnen keren naar de thuissituatie.
High Intensive Care
Wanneer de crisissituatie niet ambulant kan worden behandeld kan een cliënt tijdelijk worden opgenomen op een HIC-afdeling.
De HIC in Almere is onlangs helemaal verbouwd volgens de huidige standaarden. Patiëntbeleving en kwaliteit van zorg staan voorop. De HIC telt 2 units met in totaal 24 bedden (12 per unit). Onze IC beschikt over 2 extra beveiligde kamers. Daar worden patiënten alleen in uiterste nood geplaatst. Ook voor de extra beveiligde kamers is er goed nagedacht over patiëntbeleving en innovatie.
Intensive Home Treatment (IHT) / Crisisdienst
De naam IHT zegt het al: vanuit dit team bieden we intensieve zorg aan huis. Ons doel is om mensen in hun thuissituatie te stabiliseren, eventueel na een opname op de HIC. We behandelen in de eigen, vertrouwde omgeving van de cliënt en kunnen de zorg flexibel op- en afschalen.
De crisisdienst en IHT werken nauw samen met de klinieken en zijn ook gevestigd in hetzelfde pand: een gloednieuwe kliniek, volgende de moderne standaarden. Daarnaast werk je ook veel samen emt de familie en andere betrokkenen.
Medium Care
Wij werken als een hecht team samen om een crisis (of verergering van een crisis) bij onze patiënten te voorkomen als tijdelijke ondersteuning. Wij bieden passende zorg, begeleiding en behandeling om het herstel van de patiënt te bevorderen, waarbij een gesloten opname niet (meer) noodzakelijk is. Onze patiënten hebben uiteenlopende vraagstukken en psychiatrische ziektebeelden. Opname kan zowel vrijwillig als onder de WVGGZ.
Alles wat wij doen is gericht op herstel, zodat de patiënt veilig kan terugkeren naar de thuissituatie. Autonomie en eigen regie staan hierbij centraal, en de doelen van de patiënt vormen ons uitgangspunt. Hierbij betrekken wij ook ambulant behandelaren en het netwerk.
Medium Care Flevoland is een afdeling waar verpleegkundigen en begeleiders altijd aanwezig zijn. Het team, bestaande uit ongeveer 15 collega’s, omvat maatschappelijk werkers, behandelaren, begeleiders, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen.
Wij hebben ruimte voor 12 patiënten, met leeftijden variërend van 18 tot 65 jaar die kortdurend klinisch zijn opgenomen. Wij blijven graag in ontwikkeling en zijn onder andere actief bezig om de samenwerking met de HIC (High & Intensive Care) en de gebiedsteams verder te optimaliseren en intensiveren.
'We helpen elkaar op een constructieve manier, allemaal vanuit ons eigen achtergrond en expertise. Het is fijn om echt een beroep te kunnen doen op je collega's en zo samen tot te beste behandeling te komen.'
Melihsah Arslan, Neuropsycholoog
'Collega's krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen. We zijn een lerende organisatie met veel stagiaires en leerlingen.'
Iris Bos, Teamleider polikliniek Almere