Werken in de kinder- en jeugd ggz
Voor ieder kind de beste kansen
Als zorgprofessional in de kinder- en jeugd ggz help jij kinderen en jongeren die in de loop van hun leven te kampen krijgen met psychische problemen. Zo kunnen zij zich optimaal ontplooien en later zelfstandig deelnemen aan onze samenleving.
- Home
- Vakgebieden
- Kinder- en jeugdpsychiatrie
Specialistische jeugd ggz vanuit Fornhese
De kinder- en jeugd ggz van GGz Centraal wordt uitgevoerd door ons organisatieonderdeel Fornhese.
We helpen kinderen en jongeren met problemen in verschillende levensgebieden. Bijvoorbeeld binnen relaties in het gezin of op school. Dit kan gevolgen geven op sociaal, emotioneel en cognitief gebied. En het kan de ontwikkeling in de weg staan. Soms zijn die problemen zo langdurig en hardnekkig dat specialistische ggz-hulp nodig is. Als zorgprofessional help jij om de problemen in kaart te brengen en op te lossen.
Integrale jeugdhulp vanuit MetMaya
In de regio Amersfoort werkt GGz Centraal samen met Youké en De Rading. Dit samenwerkingsverband heet MetMaya.
Brede problematiek
In de specialistische kinder- en jeugdpsychiatrie werk je met kinderen en jongeren van 0-18 jaar met ernstige en vaak complexe psychische problemen. Zo kom je kinderen en jongeren tegen met ADHD, autismespectrumstoornissen, persoonlijkheidsproblemen, stemming- en angststoornissen, psychotische klachten, zelfbeschadigend gedrag en gedragsproblemen.
Omdat je binnen Fornhese werkt binnen multidisciplinaire teams kun je samen met je collega’s snel analyseren wat de aard van het probleem is en tot actie komen. Een werkgebied met veel diversiteit en regionale verschillen, waarbij je zichtbaar verschil kunt maken.
Multidisciplinaire zorg
Tijdige professionele hulp is belangrijk om te voorkomen dat problemen erger worden. Veel kinderen worden geholpen door hun ouders, leerkrachten of basis-ggz. Maar soms is een meer specialistische aanpak nodig.
Binnen de kinder- en jeugd ggz van Fornhese bekijk je een probleem letterlijk van alle kanten. Je stemt de behandeling af met alle zorgverleners in de eerste en tweede lijn. Door het hele netwerk actief te betrekken, versterken jullie samen het vangnet rondom het kind of de jongere.
'Ik ben niet iemand die stilzit en afwacht. En dat wordt hier aangemoedigd en gewaardeerd.'
GZ-psycholoog Audrey vertelt over haar werk bij de polikliniek van Fornhese in Hilversum
De Kersenboom: een behandelgroep voor jonge kinderen met autisme en spraak-taal problematiek
Luister naar de podcast over de Kersenboom, een behandellocatie voor kinderen met autisme en spraak-taal problematiek.
'De kinderen gaan heel bewust aan de slag met het reguleren van hun emoties’
Sociotherapeut Jeannette werkt met kinderen van 4 tot 6 jaar met ernstige emotie-regulatie problematiek.
'Alles is erop gericht dat kinderen leren om contact te maken.'
Sociotherapeuten Mirjam en Rosa vertellen over de PRT-methode. Die wordt gebruikt bij de behandeling van jonge kinderen met autisme en spraak-taal problematiek.
'Laatst zei een kind voor het eerst het woord ‘mama’. Dat zijn kleine momenten die dit werk zo leuk maken.'
Mirjam en Rosa over de Kersenboom, waar ze werken met kinderen met autisme en spraaktaal-problematiek
'In de kinder- en jeugd ggz gaat het naast de psychiatrische klachten ook over ontwikkeling. Daarvoor zijn de ouders en belangrijke volwassenen heel hard nodig. Het is mooi als het lukt om samen een kind weer perspectief te geven, een omgeving te creëren waarin het zich optimaal kan ontwikkelen.'
Wieske Overbeek, Psychiater
'Het multidisciplinaire werken maakt het vak van psychiater interessant. Het team van Fornhese is energiek en divers, ik kan altijd terugvallen op de expertise van ervaren collega’s. Tegelijkertijd is er veel ruimte voor de nieuwe inzichten die ik als startende psychiater meebreng.'
Laureen Soute, Psychiater
'Het allerleukste aan mijn werk vind ik het persoonlijke contact. Dat ik een stukje met hen mag ‘meelopen en meedenken’ en hen kan ondersteunen om zelf een stapje verder richting hun doel te zetten.'
Irene Baars, GZ-Psycholoog Kind & Jeugd
'In de kinder- en jeugd ggz kijk je niet alleen naar het kind en hoe deze zich ontwikkelt, maar wordt ook het systeem waarin het kind opgroeit betrokken. Ieder kind en zijn omgeving zijn immers uniek.'
Jaimy Bontje, GZ-Psycholoog i.o.